Συχνές ερωτήσεις

Άλλαξε ρεύμα σε ΗΡΩΝ σήμερα! Προσφορά ΗΡΩΝ για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και όλη την Ελλάδα! ΗΡΩΝ τηλ. επικοινωνίας 2311 258210. Ζήτησε να σε καλέσουμε άμεσα!

Ερωτήσεις για το ρεύμα

Μπορείς να αλλάξεις προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και να επιλέξεις τον ΗΡΩΝΑ εύκολα και γρήγορα. Η διαδικασία είναι απλή, και το μόνο που χρειάζεται είναι να υπογράψεις την Αίτηση/Σύμβαση Προμήθειας και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να έρθεις σε επαφή μαζί μας μέσω των ακόλουθων τρόπων:

 • Τηλεφωνικώς καλώντας στο 2311 258210
 • Αφήνοντας τα στοιχεία σου εδώ και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σου

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη! Υπογράφεις την Αίτηση/Σύμβαση Προμήθειας προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς φυσικά καμία αλλαγή ή μετατροπή στον μετρητή σου.

Αλλάζοντας Προμηθευτή Ρεύματος και επιλέγοντας τον ΗΡΩΝΑ, αλλάζει το κόστος του ρεύματος και η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση που λαμβάνεις. Ο μετρητής, το δίκτυο, η ηλεκτρική σύνδεση και η τεχνική υποστήριξη παραμένουν ίδια, όπως επίσης και οι χρεώσεις προς τους αρμόδιους φορείς και προς τον Δήμο.

Επιλέγοντας τον ΗΡΩΝΑ δεν επιβαρύνεσαι επιπλέον με κόστος ενεργοποίησης για την αλλαγή του Προμηθευτή.

Για την ολοκλήρωση αλλαγής Προμηθευτή απαιτείται περίπου μία (1) εβδομάδα από την εκπνοή του δικαιώματος υπαναχώρησης από την υπογραφή της Αίτησης/Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από τις διαδικασίες του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), για τις οποίες μπορείς να απευθυνθείς εδώ. Ο ΗΡΩΝ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αμεσότερη διεκπεραίωση του αιτήματος αλλαγής σου.

Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αλλάζοντας Προμηθευτή να μείνεις χωρίς ρεύμα αφού δεν αποσυνδέεσαι από το δίκτυο. Συνεχίζεις και λαμβάνεις ρεύμα από το ίδιο δίκτυο και η αλλαγή είναι καθαρά εμπορική. Ουσιαστικά ούτε που θα καταλάβεις τη στιγμή της μετάβασης!

Ως ΗΡΩΝ προμηθεύουμε με ρεύμα όλες τις περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, δηλαδή όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και πλήθος διασυνδεδεμένων νησιών (π.χ. Επτάνησα, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Άνδρος, Τήνος, Θάσος, Κύθηρα, Σαλαμίνα, Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, κ.α)

Ο ΗΡΩΝ έχει υποχρέωση να προμηθεύει τον καταναλωτή με ηλεκτρικό ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της μεταξύ τους συμφωνίας. Ο ΗΡΩΝ δεσμεύεται ότι:

 • Θα προσφέρει διαρκώς ανταγωνιστικά τιμολόγια, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρεώσεις του βασικού ανταγωνισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας με τον καταναλωτή.
 • Θα ενεργεί αδιαλείπτως στην κατεύθυνση της διατήρησης βέλτιστης ποιότητας εξυπηρέτησης του καταναλωτή.

Πάτησε εδώ για να δεις τα δικαιολογητικά ανά κατηγορία πελάτη.

Η εγγύηση που ορίζει ο προηγούμενος προμηθευτής σου, εφ’ όσον την έχεις καταβάλλει, επιστρέφει σε εσένα μέσω του Τελικού Λογαριασμού που θα εκδώσει ο προηγούμενος προμηθευτής σου με τη λήξη της συνεργασίας σας.

Στον ΗΡΩΝΑ για την εγγύηση/προκαταβολή καταβάλλεις το ίδιο ακριβώς ποσό που είχες καταβάλλει και στον προηγούμενο Προμηθευτή σου, εφόσον η Παροχή σου είναι ενεργή. Στην περίπτωση που δεν υπήρχε εγγύηση/προκαταβολή στον προηγούμενο Προμηθευτή, και η παροχή σου είναι ενεργή, τότε αυτή ορίζεται από τον ΗΡΩΝΑ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκτιμώμενο ποσό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δύο (2) μηνών. Στην περίπτωση που η Παροχή σου είναι μη ενεργή και πρέπει να γίνει επανασύνδεση, τότε το ποσό της εγγύησης καθορίζεται βάσει του πίνακα. Σε κάθε περίπτωση η εγγύηση/προκαταβολή, εφόσον αυτή απαιτηθεί, περιλαμβάνεται στον πρώτο εκδοθέντα Λογαριασμό και επιστρέφεται εξίσου στη λήξη της μεταξύ μας συνεργασίας με την έκδοση του Τελικού Λογαριασμού και την εκκαθάριση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ασφαλώς! Εάν επιλέξεις στην Αίτησή σου ως τρόπο εξόφλησης των λογαριασμών σου την Πάγια Εντολή Χρέωσης Τραπεζικού λογαριασμού ή Πιστωτικής/Χρεωστικής Κάρτας (VISA, MASTERCARD) και την ενεργοποιήσεις πριν τη λήξη του πρώτου σου Λογαριασμού, τότε δεν χρεώνεσαι καθόλου την εγγύηση/προκαταβολή. Ακόμη όμως και αν δεν είχες επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής εξ αρχής και τον επιλέξεις στην πορεία, τότε και πάλι ο ΗΡΩΝ σου επιστρέφει το ποσό της εγγύησης που είχες καταβάλει, με πίστωση του ποσού της εγγύησης στον επόμενο Λογαριασμό από την ημερομηνία της ενεργοποίησης της Πάγιας Εντολής Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού ή Πιστωτικής/Χρεωστικής Κάρτας!

Ο κύκλος τιμολόγησης περιλαμβάνει την έκδοση των Έναντι Λογαριασμών κάθε μήνα, προκειμένου να έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου και του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού κάθε τέσσερις (4) μήνες.

Η τιμολόγηση του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού σου γίνεται κάθε τέσσερις (4) μήνες, αφού ο ΗΡΩΝ λάβει τις ενδείξεις του μετρητή σου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό υπολογίζεται η αξία του ρεύματος (πεδίο Α του Λογαριασμού σου) και οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (πεδίο Β του Λογαριασμού σου) σύμφωνα με την μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος της Παροχής σου από τον ΔΕΔΔΗΕ για το διάστημα της εκκαθαριστικής περιόδου, η οποία συνήθως είναι τέσσερις (4) μήνες και συμψηφίζονται το ποσά που είχες πληρώσει στους προηγούμενους εκδοθέντες Έναντι Λογαριασμούς σου και αφορούσαν την προμήθεια ρεύματος και τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι Έναντι Λογαριασμοί στον ΗΡΩΝΑ βασίζονται για τον υπολογισμό τους στην τελευταία δική σου πραγματική κατανάλωση. Με απλά λόγια, αν το ακριβώς προηγούμενο διάστημα της εκκαθαριστικής περιόδου κατανάλωσες 1200 kWh σε 120 ημέρες, τότε καταναλώνεις 1.200/120 = 10 kWh/ ημέρα. Αυτή την ημερήσια κατανάλωση λαμβάνει υπ’ όψιν ο ΗΡΩΝ για την τιμολόγηση των Έναντι Λογαριασμών σου. Μπορείς κι εσύ ο ίδιος να υπολογίσεις τη χρέωση του ρεύματος για τους επόμενους Έναντι Λογαριασμούς σου εφ’ όσον ο υπολογισμός αυτός αναγράφεται πάνω σε κάθε λογαριασμό για να σε κατευθύνει.

Τα κόστη που περιλαμβάνονται στις Ανταγωνιστικές Χρεώσεις είναι η καθαρή αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσες μαζί με το πάγιο, εάν και όπως ορίζεται από το Εμπορικό Πρόγραμμα του ΗΡΩΝΑ με το οποίο επέλεξες να τιμολογείσαι. Επιπλέον περιλαμβάνει και τις εκπτώσεις που σου προσφέρει ο ΗΡΩΝ εάν ή/και όπως ορίζονται πάλι από το Εμπορικό σου Πρόγραμμα ή από τη Σύμβασή σου.

Θα δεις εκτός από τις Ανταγωνιστικές Χρεώσεις, τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις, τις Συμπληρωματικές Χρεώσεις (Ειδικό Τέλος 5‰ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης), τις Επιβαρύνσεις για εργασίες ΔΕΔΔΗΕ, αν αυτές υπάρχουν, τις Χρεώσεις Δήμου και το Τέλος Υπέρ Ε.Ρ.Τ.

Είναι οι Χρεώσεις οι οποίες είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, αναλόγως την κατηγορία του Λογαριασμού και ανεξάρτητα του Προμηθευτή που έχουν επιλέξει. Αφορούν στις χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, δηλαδή του Ελληνικού Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις Λοιπές Χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης). Ο ΑΔΜΗΕ ως Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς, ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Τύπος υπολογισμού: [kVA x Ημέρες /365 x ΜΠΧ(€kVA/έτος)] + [kWh x ΜΜΧ(€/kWh)]

όπου,

ΜΠΧ: Μοναδιαία Πάγια Χρέωση

ΜΜΧ: Μοναδιαία Μεταβλητή Χρέωση

kWh: κιλοβατώρες που έχουν καταναλωθεί

kVA: Συμφωνημένη Ισχύς : είναι η ανώτερη ισχύς που έχει συμφωνηθεί και δικαιούται να απορροφά ο καταναλωτής από το Δίκτυο και αναγράφεται στη Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης). Ο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής και μεριμνά για την ομαλή και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των ακινήτων.

Τύπος υπολογισμού: [kVA x Ημέρες /365 x ΜΠΧ(€kVA/έτος)] + kWh x ΜΜΧ(€/kWh)/συνφ

όπου,

ΜΠΧ: Μοναδιαία Πάγια Χρέωση

ΜΜΧ: Μοναδιαία Μεταβλητή Χρέωση

kWh: κιλοβατώρες που έχουν καταναλωθεί

kVA: Συμφωνημένη Ισχύς : είναι η ανώτερη ισχύς που έχει συμφωνηθεί και δικαιούται να απορροφά ο πελάτης από το Δίκτυο και αναγράφεται στη Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

συνφ: Συντελεστής ισχύος: υπολογίζεται σε ορισμένες κατηγορίες πελατών με μεγάλη Συμφωνημένη Ισχύ και υπολογίζεται από τις καταναλώσεις ενεργού και αέργου ενέργειας. Για τους υπόλοιπους πελάτες, ο συντελεστής ισχύος λαμβάνεται ίσος με τη μονάδα (συνφ=1)

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι το Ενιαίο Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

=

Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων υπόκειται σε ΦΠΑ.

Τύπος υπολογισμού: τιμή ΕΤΜΕΑΡ x kWh

Οι κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ από 01.01.2019 και έως 31.12.2028 αναφέρονται λεπτομερώς στο Άρθρο 4 του ΦΕΚ Β’ 3373/31.08.2019. Ειδικά για τα έτη 2019 και 2020 δικαιούχοι της Χρέωσης Βάσης (17€/MWh) και κατ’ επέκταση της αναδρομικής εκκαθάρισης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ για καταναλώσεις από την 01.01.2019 είναι (α) οι καταναλωτές Οικιακής Χρήσης (ΧΤ) και (β) οι καταναλωτές Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης (ΧΤ). Διευκρινίζεται ότι στους καταναλωτές Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης δεν περιλαμβάνεται η Αγροτική χρήση.

Το ύψος της «Εκκαθάρισης ΕΤΜΕΑΡ από 1.1.2019» υπολογίζεται εφάπαξ σε έκτακτο λογαριασμό που εκδίδεται για τον δικαιούχο της Χρέωσης Βάσης (17€/MWh) μέσα στο 2020. Το ύψος της πίστωσης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες ενέργειας που αναφέρονται σε μετρήσεις για τη χρονική περίοδο από 01.01.2019 έως το χρονικό σημείο εφαρμογής της Χρέωσης Βάσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 3373/31.08.2019. Εφόσον το χρονικό διάστημα των εν λόγω καταναλώσεων εκτείνεται σε χρονικό διάστημα προ της 01.01.2019, ο σχετικός επιμερισμός των ποσοτήτων ενέργειας γίνεται με αναλογία ημερών. Ακολουθεί αναλυτικό παράδειγμα για τιμολόγιο Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης ως δείγμα.

Έστω ένα τιμολόγιο με τα ακόλουθα στοιχεία:

Περίοδος Κατανάλωσης: 30/11/2018-3/1/2019

Συνολική Κατανάλωση για περίοδο κατανάλωσης (30/11/2018-3/1/2019): 4,486 MWh

Συνολικές Ημέρες για περίοδο κατανάλωσης(30/11/2018-3/1/2019):34 ημέρες

Αρχική Χρέωση ΕΤΜΕΑΡ: 4,486*26,08=116,99€

Ανάλυση:

Ημέρες για περίοδο κατανάλωσης (30/11/2018-1/1/2019): 32 ημέρες

Ημέρες για περίοδο κατανάλωσης (1/1/2019-3/1/2019): 2 ημέρες

Κατανάλωση με αναγωγή για περίοδο κατανάλωσης (30/11/2018-1/1/2019): (4,486*32/34)=4,222 MWh

Κατανάλωση με αναγωγή για περίοδο κατανάλωσης (1/1/2019-3/1/2019): 4,486-4,222=0,264 MWh

Μοναδιαία χρέωση Ετμεαρ (πριν την 1/1/2019): 26,08 [€/MWh]

Μοναδιαία χρέωση Ετμεαρ (μετά την 1/1/2019): 17,00[€/MWh]

Τελική Χρέωση ΕΤΜΕΑΡ:(4,222*26,08)+(0,264*17)=110,11+4,49=114,6€

Ποσό προς επιστροφή:Τελική Χρέωση ΕΤΜΕΑΡ – Αρχική Χρέωση ΕΤΜΕΑΡ=114,6-116,99=-2,39€

ΥΚΩ είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/2007 και ΦΕΚ Β’ 1614/2010), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, και β β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό “Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο” (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης

Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh)

Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία Χρέωση (€/kWh)

Είναι το Ειδικό Τέλος 5‰ το οποίο αποδίδεται στο κράτος και δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, είναι κοινός για όλους τους Προμηθευτές, υπολογίζεται στους Εκκαθαριστικούς Λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Αξία ρεύματος (Α)+(Β) – ΕΤΜΕΑΡ + Αξία ΕΦΚ + ΟΤΣ) x 0,005.

Επίσης είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τον οποίο ο ΗΡΩΝ συνεισπράττει με τους Λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία τον αποδίδει στο κράτος. Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης τον χρεώνονται όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, χρεώνεται μόνο στους Εκκαθαριστικούς Λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ. Ο τύπος υπολογισμού είναιο εξής: τιμή ΕΦΚ x kWh (Η τιμή ΕΦΚ μεταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία Τάσης (ΧΤ/ΜΤ/ΥΤ) και την κατηγορία πελάτη (Οικιακός/ Επαγγελματικός).

Όλα τα ανωτέρω απεικονίζονται στο πεδίο (Γ) του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ».

Ο ΗΡΩΝ είναι υποχρεωμένος βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών (ΔΤ) και Δημοτικών Φόρων (ΔΦ) και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και να διακόπτει την παροχή εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον Επιλέγοντα Πελάτη. Η χρέωση είναι κοινή ανεξαρτήτως Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας και γίνεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμοδίου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον Πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση ή με μεταγενέστερο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου προς το Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ). Ο υπολογισμός τους γίνεται ως ακολούθως:

Υπολογισμός ΔΤ – ΔΦ: (τ.μ ακινήτου) Χ (συντελεστής ΔΤ ή ΔΦ €/τ.μ.) Χ (ημέρες έκδοσης Λογαριασμού) / 365

Υπολογισμός ΤΑΠ: (τ.μ. Ακινήτου) Χ (τιμή ζώνης €)Χ (παλαιότητα) Χ (συντελεστής ΤΑΠ €/τ.μ) Χ (ημέρες έκδοσης Λογαριασμού) / 365

Οι χρεώσεις των ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ απεικονίζονται στο πεδίο (Ε) «ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ» του Λογαριασμού ρεύματος του Πελάτη.

Επίσης, στις Χρεώσεις Υπέρ Τρίτων υπάγεται και το ανταποδοτικό τέλος Υπέρ της εταιρείας «ΕΡΤ ΑΕ» το οποίο ο ΗΡΩΝ είναι υποχρεωμένος να συνεισπράττει με τους Λογαριασμούς ρεύματος του Πελάτη, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 3 € ανά μήνα (36 €/έτος) ανά παροχή ρεύματος και υπολογίζεται σε κάθε Λογαριασμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται. Από το ανταποδοτικό τέλος Υπέρ της εταιρείας «ΕΡΤ ΑΕ» απαλλάσσονται:

 • Οι μετρητές που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους
 • Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
 • Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Οι πάσης φύσεως Ναοί, Χώροι λατρείας και τα νεκτροταφεία
 • Οι παροχές αρδευτικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων
 • Οι παροχές με μικρή κατανάλωση (10 €/μήνα) ή μηδενική κατανάλωση
 • Το Ελληνικό Δημόσιο

Σύμφωνα με τις Βασικές Αρχές Τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 832/9.4.2013), κάθε Προμηθευτής οφείλει να ανακτά μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών του στον τελικό καταναλωτή το πραγματικό κόστος της προσφερόμενης προς αυτόν υπηρεσίας. Εξαιτίας της μεταβλητότητας της Ο.Τ.Σ., ένας τρόπος ανάκτησης του πραγματικού κόστους της υπηρεσίας είναι η εφαρμογή της Ρήτρας Ο.Τ.Σ.. Η Ρήτρα Ο.Τ.Σ., εφαρμόζεται αποκλειστικά ως μέσο ανάκτησης του πραγματικού κόστους της υπηρεσίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Πελάτες και η εφαρμογή της αποφασίζεται από τον Προμηθευτή με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η προστασία του Πελάτη. Η Εταιρεία μας εφαρμόζει την Ρήτρα Ο.Τ.Σ. μόνο στους Εκκαθαριστικούς της Λογαριασμούς υπό την ταυτόχρονη ικανοποίηση κάποιων συνθηκών: (α) η εφαρμογή της προβλέπεται στους Γενικούς Όρους της Σύμβασης Προμήθειας, (β) η μέση τιμή της Ο.Τ.Σ. για το διάστημα εφαρμογής της Ρήτρας βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου στη Σύμβαση Προμήθειας εύρους διακύμανσης αυτής, (γ) εξασφαλίζεται η προστασία του Πελάτη.

Ο Πελάτης εφόσον έχει συναινέσει κατά την προσυμβατική του ενημέρωση στην εφαρμογή της Ρήτρας Ο.Τ.Σ. και ισχύουν σωρευτικά οι προαναφερόμενες συνθήκες, μπορεί πολύ εύκολα να προβεί στον υπολογισμό της μέγιστης επιβάρυνσης ή ελάφρυνσής του από την εφαρμογή της Ρήτρας Ο.Τ.Σ.. Ειδικότερα το ποσό της μέγιστης χρέωσης ή πίστωσης που προκύπτει από την εφαρμογή της Ρήτρας Ο.Τ.Σ. είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της μέσης τιμής της Ο.Τ.Σ. επί την συνολική κατανάλωση, του χρονικού διαστήματος που ορίζεται στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό. Ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να υπολογίσει τη μέση τιμή Οριακής Τιμής Συστήματος του χρονικού διαστήματος που τον ενδιαφέρει ορίζοντας το στα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Παραδείγματα υπολογισμού ρήτρας ΟΤΣ

Δεδομένα

 • H Σύμβαση Προμήθειας περιέχει όρο εφαρμογής Ρήτρας ΟΤΣ.
 • Το εύρος των τιμών της ΟΤΣ για το οποίο δεν εφαρμόζεται η Ρήτρα ΟΤΣ από τους όρους της Σύμβασης Προμήθειας είναι 40-50 €/MWh.
 • Το κριτήριο εξασφάλισης προστασίας του Καταναλωτή δε θίγεται.
 • Ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός Πελάτη αφορά την περίοδο κατανάλωσης 01.03.2019 – 01.07.2019.
 • Οι συνολικές KWh κατανάλωσης για το διάστημα κατανάλωσης (01.03.2019 – 01.07.2019) έστω ότι είναι 1.000KWh
 • Ο μέσος όρος των ωριαίων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) βάσει στοιχείων του ΑΔΜΗΕ για το διάστημα κατανάλωσης (01.03.2019 – 01.07.2019) είναι 48,50 €/MWh. Ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη δεν φέρει καμία πρόσθετη χρέωση ή πίστωση.
 • Ο μέσος όρος των ωριαίων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) βάσει στοιχείων του ΑΔΜΗΕ για το διάστημα κατανάλωσης (01.03.2019 – 01.07.2019) είναι 39,50 €/MWh. Ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη φέρει πίστωση ίση με [40,00 €/MWh (κάτω όριο εφαρμογής της ρήτρας ΟΤΣ) ΜΕΙΟΝ 39,50 €/MWh] 0,50 €/MWh ή 0,0005 €/kWh ΕΠΙ την κατανάλωση του Πελάτη, όπως αυτή αποτυπώνεται στον σχετικό Εκκαθαριστικό Λογαριασμό του Πελάτη (0,0005*1000 = 0,5€). Επομένως, η πίστωση από την εφαρμογή της Ρήτρας ΟΤΣ είναι 0,5€.
 • Ο μέσος όρος των ωριαίων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) βάσει στοιχείων του ΑΔΜΗΕ για το διάστημα κατανάλωσης (01.03.2019 – 01.07.19) είναι 50,50 €/MWh. Ο Εκκαθαριστικός λογαριασμός του πελάτη φέρει χρέωση ίση με [50,00 €/MWh (άνω όριο εφαρμογής της ρήτρας ΟΤΣ) ΜΕΙΟΝ 50,50 €/MWh] 0,50 €/MWh ή 0,0005 €/kWh ΕΠΙ την κατανάλωση του Πελάτη όπως αυτή αποτυπώνεται στον σχετικό Εκκαθαριστικό Λογαριασμό του Πελάτη (0,0005*1000 = 0,5€). Επομένως, η χρέωση από την εφαρμογή της Ρήτρας ΟΤΣ είναι 0,5€.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής συσχετίζεται με τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη, υπολογίζεται Ρήτρα Αναπροσαρμογής που ισούται με το Άθροισμα: (i) της μέσης τιμής που λαμβάνει η ΟΤΣ για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης στην οποία αφορά ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη, προσαυξημένης με το Συντελεστή Προσαύξησης a (όπου α αριθμός μεγαλύτερος του μηδενός) και (ii) του Συντελεστή Προσαύξησης b (όπου b αριθμός μεγαλύτερος ή ίσος του μηδενός).

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής δύναται να εφαρμόζεται επί των Ανταγωνιστικών Χρεώσεων εκάστου Εκκαθαριστικού Λογαριασμού του Πελάτη και ενεργοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και προϋποθέσεις που ορίζονται στον Γενικό Όρο 7.3 της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, επηρεάζοντας το ποσό των Ανταγωνιστικών Χρεώσεων ως ακολούθως:

Εάν το Άθροισμα για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός κυμαίνεται εντός των ορίων Ll («Κάτω Όριο») και Lu («Άνω Όριο»), δε θα εφαρμόζεται οποιαδήποτε χρέωση ή πίστωση για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατανάλωσης του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού.

Εάν το Άθροισμα για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός είναι μικρότερο του Κάτω Ορίου, δύναται να εφαρμόζεται πίστωση, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Προμηθευτή, στον συγκεκριμένο Εκκαθαριστικό Λογαριασμό, ίση με το γινόμενο της διαφοράς του Αθροίσματος από το Κάτω Όριο επί τη συνολική κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού.

Εάν το Άθροισμα για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός είναι μεγαλύτερο του Άνω Ορίου, δύναται να εφαρμόζεται χρέωση, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Προμηθευτή, στον συγκεκριμένο Εκκαθαριστικό Λογαριασμό, ίση με το γινόμενο της διαφοράς του Άνω Ορίου από το Άθροισμα επί τη συνολική κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού.

1. Ως «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» ορίζεται το Άθροισμα: (i) της μέσης τιμής που λαμβάνει η ΟΤΣ για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης στην οποία αφορά ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη προσαυξημένης με το Συντελεστή Προσαύξησης «a» του Προμηθευτή (όπως αυτός ορίζεται στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και δύναται να αναπροσαρμόζεται από τον Προμηθευτή βάσει του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας) και (ii) του συντελεστή προσαύξησης «b» του Προμηθευτή, (όπως αυτός ορίζεται στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας)

Η «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» εφαρμόζεται όταν το Άθροισμα κυμαίνεται εκτός των ορίων Ll και Lu, όπως αυτά έχουν προβλεφθεί στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και δύνανται να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

2. Πλέον συγκεκριμένα η «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» υπολογίζεται ως εξής:


2.1. Εξαγωγή της μέσης τιμής της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης, στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη, όπως αυτή δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ).


2.2. Η ανωτέρω μέση τιμή της ΟΤΣ της χρονικής περιόδου κατανάλωσης στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός προσαυξάνεται, δια πολλαπλασιασμού με την τιμή του Συντελεστή Προσαύξησης «α»του Προμηθευτή, όπως αυτή έχει οριστεί στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και όπως η ανωτέρω τιμή του Συντελεστή Προσαύξησης «α» εκάστοτε τροποποιηθείσα ισχύει.


2.3. Στο γινόμενο αυτό προστίθεται η τιμή του Συντελεστή Προσαύξησης «b» του Προμηθευτή, όπως επίσης και αυτή έχει οριστεί κατά τα ανωτέρω στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και όπως αυτή η τιμή του Συντελεστή Προσαύξησης «b» του Προμηθευτή εκάστοτε τροποποιηθείσα ισχύει.


2.4. Ακολούθως το Άθροισμα που προκύπτει, συγκρίνεται με τις τιμές Ll και Lu της χρονικής περιόδου κατανάλωσης, στην οποία αφορά ο εκάστοτε Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του Πελάτη, και δύνανται να εφαρμοστούν τα εξής:


2.4.1. Στην περίπτωση που το Άθροισμα κυμαίνεται μεταξύ των ορίων Ll και Lu, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και όπως αυτά εκάστοτε τροποποιηθέντα ισχύουν, δε θα εφαρμόζεται οποιαδήποτε χρέωση ή πίστωση για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Εκκαθαριστικού Λογαριασμού του Πελάτη.


2.4.2. Στην περίπτωση που το Άθροισμα είναι μικρότερο του ορίου Ll, όπως αυτό ορίζεται στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και όπως αυτό εκάστοτε τροποποιηθέν ισχύει, δύναται να εφαρμόζεται πίστωση, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Προμηθευτή, ίση με το γινόμενο της διαφοράς του Aθροίσματος από το Κάτω Όριο επί τη συνολική κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου κατανάλωσης, στην οποία αφορά ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός.


2.4.3. Στην περίπτωση που το Άθροισμα είναι μεγαλύτερο του ορίου Lu, όπως αυτό ορίζεται στη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και όπως αυτό εκάστοτε ισχύει, δύναται να εφαρμόζεται χρέωση, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Προμηθευτή, ίση με το γινόμενο της διαφοράς του Άνω Ορίου από το Άθροισμα επί τη συνολική κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου κατανάλωσης, στην οποία αφορά ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός.


Σχετικό παράδειγμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υπεύθυνος για τις μετρήσεις κατανάλωσης στις Παροχές χαμηλής τάσης είναι αποκλειστικά ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), ο οποίος στέλνει τις μετρήσεις στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος ακολούθως τιμολογεί εκδίδοντας Εκκαθαριστικό Λογαριασμό. Οι μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούνται συνήθως κάθε τετράμηνο χωρίς να αποκλείεται διαφορετική περίοδος κατανάλωσης σε περιπτώσεις που π.χ. ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπόρεσε να λάβει την ένδειξη του μετρητή σας (εκτός των Παροχών που εντάσσονται στο Τιμολόγιο Γ22 και υπόκεινται σε μηνιαία εκκαθάριση). Στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό σου από τον ΗΡΩΝΑ μπορείς να δεις στα αντίστοιχα πεδία τις ημερομηνίες Προηγούμενης, Τρέχουσας και Επόμενης Καταμέτρησης για τη δική σου Παροχή.

Υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό. Κατ’ αρχάς παίρνοντας την πληροφορία από τον Λογαριασμό του ΗΡΩΝΑ στο πεδίο «Επόμενη Καταμέτρηση», βεβαιώσου ότι για τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον μετρητή σου για τον καταμετρητή του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να πάρει τις ενδείξεις. Στην περίπτωση που ο καταμετρητής δεν κατορθώσει να πραγματοποιήσει τη μέτρηση, μπορείς να έρθεις σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να ορίσεις νέα καταμέτρηση ή να δώσεις την ένδειξη του μετρητή σου, αν αυτό είναι εφικτό. Η λίστα των τηλεφώνων της περιφέρειάς σου βρίσκεται εδώ.

Υπεύθυνος για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου παραμένει ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Στον λογαριασμό σου από τον ΗΡΩΝΑ μπορείς να βρεις τα σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας.

Έκπτωση συνέπειας δικαιούσαι εφ’ όσον η έκπτωση αυτή προβλέπεται στο Εμπορικό Πρόγραμμα του ΗΡΩΝΑ με το οποίο επέλεξες να τιμολογείσαι. Την Έκπτωση Συνέπειας την παίρνεις για το ποσό της Χρέωσης Προμήθειας Ρεύματος (πεδίο Α του Λογαριασμού σου), εφ’ όσον αυτός έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα και την βλέπεις να αποδίδεται στον επόμενο κατά σειρά Λογαριασμό. Μην ξεχνάς ότι εκτός από τα ειδικά προνόμια επωφελείσαι και από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Μπορείς να επιλέξεις μέσα από πλήθος τρόπων πληρωμής του Λογαριασμού σου αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις συνήθειές σου.

Φυσικά θα καλέσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Εξυπηρέτησης Πελατών του ΗΡΩΝΑ. Ο εξειδικευμένος εκπρόσωπος θα δώσει το αίτημά σου στο Εμπορικό τμήμα της Εταιρείας για να υπογράψεις καινούρια Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νέα σου κατοικία και θα σε καθοδηγήσει για τη διακοπή του ισχύοντος συμβολαίου σου στην προηγούμενη παροχή σου.

Συμπληρώνεις και υπογράφεις το έντυπο Εξουσιοδότησης Παύσης Εκπροσώπησης Μετρητή Φορτίου και Διακοπής Ηλεκτροδότησης Παροχής ή κάλεσέ μας στο 18228 να στο στείλουμε εμείς. Μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις επιθυμητή ημερομηνία διακοπής, η οποία δεν μπορεί να είναι συντομότερη των δύο (2) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που θα μας στείλεις το σχετικό έντυπο, και φυσικά να μας το στείλεις! Μόλις το λάβουμε, θα υποβάλουμε το αίτημά σου στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να έρθει τεχνικός στην παροχή σου και να κάνει τη διακοπή.

Απ’ ευθείας ο υποψήφιος-νέος χρήστης της παροχής έρχεται σε επικοινωνία με τον ΗΡΩΝΑ για την υπογραφή νέας Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε πως θα συνεχίζεις να λαμβάνεις Λογαριασμούς Κατανάλωσης από τον ΗΡΩΝΑ στα στοιχεία σου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπροσώπηση του υποψήφιου-νέου χρήστη της παροχής.

Κάνε εγγραφή τώρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΗΡΩΝ και διαχειρίσου τις παροχές σου. Κράτα το ιστορικό των Λογαριασμών σου και κάνε τις πληρωμές σου γρήγορα και ανέξοδα.

Μπορείς να απευθυνθείς στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή.

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (με Χρονοχρέωση) είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου στις ώρες χρέωσης «Ημέρας» και με μειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης. Από τον ΗΡΩΝΑ προσφέρεται Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο. Η διαδικασία χορήγησης είναι κοινή για όλους τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής επιθυμεί το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο, μπορεί να επισκεφτεί το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για τις Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί του έναν λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική του ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ του, ώστε να υποβάλει την σχετική αίτηση, να καταβάλει κάποιο αντίτιμο που αποτελεί τη συμμετοχή του στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ΔΕΔΔΗΕ και στην συνέχεια να επισκεφθεί οποιοδήποτε Κατάστημα του ΗΡΩΝΑ και έχοντας μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και το αποδεικτικό του ΑΦΜ του, να υπογράψει νέα Σύμβαση Προμήθειας με τον ΗΡΩΝ, η οποία θα περιέχει και τη διαφορετική τιμή για την Ενέργεια Νύχτας.

Το Ωράριο Νυχτερινού Τιμολογίου καθορίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ και είναι πλέον μόνο τμηματικό. Ήτοι: Για την χειμερινή περίοδο: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους Πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών και 02:00-08:00 και 15:30-17:30 για τους Πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο. Για την θερινή περίοδο: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 23:00-07:00.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρέχεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και παρέχεται σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.10 (ΦΕΚ Β΄1403/06.09.2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Με νεότερη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄242/01.02.2018) τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων ΚΟΤ, τα κριτήρια ένταξης καθώς και η χορηγούμενη έκπτωση στους δικαιούχους και καταργήθηκε το ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων.

Δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο στους πελάτες να αλλάξουν προμηθευτή λόγω του ΚΟΤ δεδομένου ότι η έκπτωση που χορηγείται στους δικαιούχους του ΚΟΤ είναι κοινή για όλους του Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και υπολογίζεται επί της τιμής χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή ισχύει στο εκάστοτε Εμπορικό Πρόγραμμα του κάθε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτήσεις για ένταξη/ανανέωση/επικαιροποίηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, πραγματοποιούνται μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., ΗΔΙΚΑ. Στην περίπτωση που αιτηθείς και ενταχθείς στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ΗΡΩΝ ενημερώνεται σχετικά με την ένταξή σου συστημικά από τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), ώστε να ξεκινήσει να σε τιμολογεί ανάλογα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων και για κάθε μία ξεχωριστά υπάρχουν διαφορετικά όρια στην τετραμηνιαία συνολική κατανάλωση ρεύματος ώστε η χορηγούμενη έκπτωση επί της τιμής χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του Εμπορικού Προγράμματος που θα επιλέξεις να υπάγεται στο καθεστώς τιμολόγησης του ΚΟΤ. Για να ενημερωθείς εάν δικαιούσαι να ενταχθείς στο ΚΟΤ, πάτα εδώ.

Το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΠΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας αφορά στην ενίσχυση των καταναλωτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και θεσπίστηκε ως ενίσχυση λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα και παρέχεται σύμφωνα με την ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/26359/4101/22.05.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει.

Το τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και συνίσταται σε έκπτωση επί της χρέωσης της προμήθειας ρεύματος του εκάστοτε Εμπορικού Προγράμματος του Προμηθευτή. Το ύψος της έκπτωσης για το τρέχον έτος 2018 καθορίστηκε σε 0,042 €/kWh.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2400 kWh. Σε περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη του ορίου των 2400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.


Από την έκπτωση εξαιρούνται:

 • οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν τιμολόγηση με ΚΟΤ.
 • οι αυτοπαραγωγοί που είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006,
  • οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 11 του ν. 4513/2018, όπως ισχύει.

Ειδικότερα η έκπτωση αυτή παρέχεται στους δικαιούχους Κ.Ο.Τ., μόνο εάν δεν εφαρμοστεί καθόλου η έκπτωση του Κ.Ο.Τ για το συγκεκριμένο τετράμηνο.

Πάτησε εδώ για να διαπιστώσεις αν δικαιούσαι Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Για θέματα που σχετίζονται με:

 • Βλάβες (για δήλωση βλάβης συνεχίστε εδώ)
 • Αρχική Ηλεκτροδότηση
 • Επαύξηση/Μείωση Ισχύος υφιστάμενης ηλεκτροδότησης
 • Μετατοπίσεις (στύλου, καλωδίου, παροχής/μετρητή)
 • Ενοποίηση ή διαχωρισμός παροχών
 • Αποξήλωση παροχής
 • Φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ

Τα τηλέφωνα Πληροφοριών ή Βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναγράφονται στον λογαριασμό σου.

Ο Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο Προμηθευτής που υποχρεούται (βάσει του Ν. 4001/2011) να προμηθεύει Πελάτες οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από κάποιον Προμηθευτή, λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος Προμηθευτή τους ή εξαιτίας γεγονότων που εμπίπτουν στη σφαίρα επιρροής του μέχρι πρότινος Προμηθευτή τους, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Μητρώο Συμμετοχόντων της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους. Ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου ορίζεται, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο Προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ανά κατηγορία Πελατών (σήμερα η ΔΕΗ). Η υπαγωγή των Πελατών στον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου διενεργείται αυτόματα χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια του Πελάτη, δηλαδή χωρίς να απαιτείται υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας και καταβολή εγγύησης.

Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έχει προσωρινό χαρακτήρα και για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης εκπροσώπησης του πελάτη από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, όπως αυτή ορίζεται από το Διαχειριστή του Συστήματος, προκειμένου οι Πελάτες να έχουν επαρκές χρονικό περιθώριο για να συνάψουν νέα Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με Προμηθευτή της επιλογής τους.

Μετά το πέρας του τριμήνου, εάν οι Πελάτες δεν έχουν συνάψει Σύμβαση Προμήθειας, τότε συμβαίνουν τα ακόλουθα:

 • Οι μικροί Πελάτες (Οικιακοί Πελάτες και μη Οικιακοί Πελάτες με ισχύ έως 25 kVA) μεταπίπτουν αυτόματα στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους.
 • Οι μεγάλοι Πελάτες (μη Οικιακοί Πελάτες με ισχύ άνω των 25 kVA) εκπροσωπούνται για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι την ενημέρωση του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, για την αλλαγή εκπροσώπησής τους ή την απενεργοποίηση του μετρητή τους, από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου.

Η τιμολόγηση των καταναλώσεων των Πελατών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Τελευταίου Καταφυγίου ορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ.

Ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας (ΠΚΥ) είναι ο Προμηθευτής που υποχρεούται (σύμφωνα με το Ν. 4001/2011) να προμηθεύει μικρούς Πελάτες (Οικιακούς Πελάτες ανεξαρτήτως ισχύος και μη Οικιακούς Πελάτες με ισχύ Παροχής μέχρι και 25 kVA), σε όλη την Ελληνική επικράτεια, οι οποίοι μετά την παύση εκπροσώπησης από τον τελευταίο Προμηθευτή τους ή τη λήξη της περιόδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου:

α. αδράνησαν σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή, δηλαδή δεν έχουν επιλέξει κάποιον Προμηθευτή για την εκπροσώπηση της Παροχής τους.

β. αδυνατούν να βρουν Προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά με τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους.

Δυνάμει i) της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/57469/2612 Απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄2400/17.06.2020) και ii) της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΕΟΠΥ/58119/2372/18.06.2020 Απόφασης του Γ. Δ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ, η εταιρεία μας ορίστηκε μαζί με άλλες τέσσερεις εταιρείες ως ΠΚΥ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συγκεκριμένων παροχών για χρονική περίοδο 23-6-2020 έως 23-6-2022.

Η μετάπτωση των παροχών αυτών από τον Προηγούμενο ΠΚΥ, τη ΔΕΗ ΑΕ, στην εταιρεία μας πραγματοποιήθηκε αυτόματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας.Ωστόσο, όλες οι παροχές που εκπροσωπούνται από τον ΠΚΥ, έχουν το δικαίωμα να συνάψουν Σύμβαση Προμήθειας με τον Προμηθευτή της επιλογής τους, οποιαδήποτε χρονική στιγμή το θελήσουν.


Οι Χρεώσεις Προμήθειας των πελατών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας είναι η ίδια για όλους τους ΠΚΥ και ορίζονται με την ανωτέρω Απόφαση του Υφυπουργού σύμφωνα με τον ακόλουθοπίνακα, ανάλογα με την Κατηγορία Τιμολογίου, στην οποία εντάσσεται η κάθε Παροχή.

Εκτός των ανωτέρω Χρεώσεων Προμήθειας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι πελάτες σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας τιμολογούνται, όπως και οι λοιποί πελάτες, με τις «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (Δίκτυο Μεταφοράς, Δίκτυο Διανομής, ΕΤΜΕΑΡ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, και Λοιπές Χρεώσεις), τις «Συμπληρωματικές Χρεώσεις» (Ε.Φ.Κ., Ειδικό Τέλος 5‰), τις Χρεώσεις Δήμων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτικοί Φόροι, ΤΑΠ), το Τέλος υπέρ ΕΡΤ καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρέωση, τέλος ή φόρο προβλέπεται από την εν γένει νομοθεσία.

Οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για ζητήματα όπως η εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών, ή η εντολή απενεργοποίησης μετρητή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών εφαρμόζονται για τους πελάτες σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας όπως και για τους λοιπούς πελάτες, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες και το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης.

Υπογράφεις την Αίτηση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και την αποστέλλεις μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης Σύνδεσης Φωτοβολταϊκού Συστήματος με το Δίκτυο. Στη συνέχεια σου αποστέλλουμε τη Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού και μας την επιστρέφεις υπογεγραμμένη.

Εφ’ όσον έχεις ρυθμίσει την οφειλή σου με τον τωρινό σου Προμηθευτή μπορείς να αλλάξεις Προμηθευτή. Θα χρειαστεί μαζί με την Αίτησή σου να προσκομίσεις μεταξύ των λοιπών απαραιτήτων δικαιολογητικών αντίγραφο του διακανονισμού σου με τον Προμηθευτή σου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο προηγούμενος Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από την πλευρά του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν ο Πελάτης έχει συνάψει Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με νέο Προμηθευτή και είναι συνεπής στην εξόφληση των μηνιαίων Λογαριασμών του νέου Προμηθευτή.

Ο Διακανονισμός Ληξιπρόθεσμων Οφειλών της Εταιρείας μας προβλέπει ότι η Μηνιαία Δόση αυτών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο στο 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του εκάστοτε Ευάλωτου Πελάτη.

Διόρθωση στα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του ακινήτου.

Για οποιαδήποτε διαφωνία σας σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα ή τα ποσά που προκύπτουν θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Δήμο που ανήκει το ακίνητό σας.Αλλαγή/Διόρθωση στην ονομασία της οδού ή/και στην αρίθμηση που βρίσκεται το ακίνητο.

Η ονομασία και ο αριθμός της οδού όπου βρίσκεται το ακίνητό σας αποτελεί στοιχείο της διεύθυνσης θέσης του και ορίζεται από τον οικείο Δήμο. Καταχωρείται επίσης στο σύστημά μας με βάση το πολεοδομικό έγγραφο που καταθέτετε κατά την αρχική ηλεκτροδότηση του ακινήτου σας. Συνεπώς, οποιαδήποτε αλλαγή του συνεπάγεται την προσκόμιση σχετικής βεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο, σε κάποιο από τα σημεία εξυπηρέτησης του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.).

Ερωτήσεις για το αέριο

Τόσο η διαδικασία επιλογής όσο και η διαδικασία αλλαγής του προμηθευτή φυσικού αερίου είναι μια απλή διαδικασία.

Για την προμήθεια Φυσικού Αερίου απαιτείται σύναψη Σύμβασης Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη η οποία συνάπτεται στη βάση της Προσφοράς Προμήθειας που υποβάλλει ο Προμηθευτής στον Πελάτη, μετά από αίτηση του τελευταίου.

Για την υποβολή Αίτησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει σύνδεση Φυσικού Αερίου, ενεργοποιημένη ή μη, της εγκατάστασης του Πελάτη με το Σύστημα ή το Δίκτυο.


Πάτησε εδώ για να δεις τα δικαιολογητικά ανά κατηγορία πελάτη.

Ο Πελάτης μπορεί να επιλέγει αλλά και να αλλάζει ελεύθερα τον Προμηθευτή του χωρίς περιορισμούς ή πρόσθετο κόστος.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός περίπου 2 εβδομάδων σύμφωνα και με τις διαδικασίες της αρμόδιας Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ).

Αν η σύνδεση είναι ενεργή και ο πελάτης διαθέτει ήδη τροφοδοσία φυσικού αερίου, δεν μένει χωρίς αυτή μιας και δεν απαιτείται καμιά αλλαγή του μετρητή ή της εσωτερικής εγκατάστασης του ακινήτου και η τροφοδοσία του ακινήτου εξασφαλίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΕΔΑ).

Η εταιρεία ΗΡΩΝ μπορεί να προμηθεύσει με φυσικό αέριο όλες τις περιοχές της Ελλάδας που είναι διασυνδεδεμένες με το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου.

Είναι ο μοναδικός ηλεκτρονικός κωδικός που χαρακτηρίζει το κάθε σημείο παράδοσης. Καθορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΕΔΑ) και περιλαμβάνεται τόσο στη Σύμβαση Σύνδεσης όσο και στο Τιμολόγιο – Λογαριασμό κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το άρ. 3 παρ 5 του Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Πελάτες, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης ενός Πελάτη σε κατηγορία Ευάλωτων Πελατών και η διαδικασία απένταξης από αυτήν, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η Εταιρεία μας έχει ζητήσει και αναμένει από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη έκδοση της αναγκαίας Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να προσφέρουμε το αντίστοιχο πλαίσιο προστασίας και για τους Ευάλωτους Πελάτες στην αγορά φυσικού αερίου.

Αν δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οπότε και το ποσό της εγγύησης καταπίπτει υπέρ του Προμηθευτή και συμψηφίζεται με το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση λύσης της Σύμβασης Προμήθειας, κατόπιν καταγγελίας ή αυτόματα, το ποσό της εγγύησης συμψηφίζεται με το πληρωτέο ποσό του τελευταίου εκκαθαριστικού Λογαριασμού Κατανάλωσης έως το χρόνο διακοπής της τροφοδοσίας. Τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει μετά τον συμψηφισμό καταβάλλεται στον Πελάτη ατόκως, το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση του τελικού εκκαθαριστικού Λογαριασμού Κατανάλωσης.

Η εγγύηση είναι το ποσό που καταβάλλεται στον Προμηθευτή, για την εξασφάλιση αποκλειστικά, μελλοντικών οφειλών που απορρέουν από την Σύμβαση Προμήθειας Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται όπως βλέπετε εδώ.

Η περίοδος τιμολόγησης ακολουθεί τις περιόδους καταμέτρησης της κατανάλωσης. Ανάλογα με το είδος των Τιμολογίων – Λογαριασμών και την περίοδο καταμέτρησης διακρίνονται σε:

 • Έναντι (που εκδίδονται βάσει εκτιμώμενης κατανάλωσης) ανά μήνα
 • Εκκαθαριστικούς (που εκδίδονται βάσει πραγματικής κατανάλωσης) ανάλογα με την καταμέτρηση της κατανάλωσης από την αρμόδια ΕΔΑ.

Οι λογαριασμοί θα εκδίδονται σε μηνιαία βάση και θα αφορά την περίοδο καταμέτρησης ή ως έναντι βάσει εκτίμησης.

Ο Λογαριασμός Κατανάλωσης φυσικού αερίου περιλαμβάνει τις Χρεώσεις Προμήθειας, τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις, τους αναλογούντες φόρους και τέλη, καθώς και κάθε άλλη οφειλή του Πελάτη προς τον Προμηθευτή που απορρέει από τη Σύμβαση Προμήθειας και την κείμενη νομοθεσία.

Στις χρεώσεις προμήθειας περιλαμβάνεται η χρέωση για την κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία γίνεται αφού μετατραπούν τα μετρηθέντα κυβικά μέτρα (m3) σε κανονικά κυβικά μέσω του συντελεστή διόρθωσης που ορίζεται από την Εταιρεία Διανομής Αερίου και έπειτα σε κιλοβατώρες (kWh), βάσει της Α.Θ.Δ (Ανωτέρα Θερμογόνος Δύναμη kWh/Nm3) του Σημείου Εισόδου, για την τιμολογηθείσα περίοδο κατανάλωσης.

Στις Ρυθμιζόμενες χρεώσεις, περιλαμβάνονται κόστη που επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου και αφορούν: τις χρεώσεις των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής και αποδίδονται στους αντίστοιχους Διαχειριστές, καθώς και τυχόν επικουρικές υπηρεσίες του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής.

Μπορείς να καταχωρήσεις τις ενδείξεις του μετρητή σου στις Εταιρείες Διανομής Φυσικού Αερίου.Εδώ για ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καιεδώ για ΕΔΑ Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνος για τις μετρήσεις κατανάλωσης είναι ο Αρμόδιος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής. Δηλαδή οι: Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) Α.Ε, Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε (ΔΕΔΑ).

Ο καταναλωτής φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε περίπτωση επιθυμεί την εξυπηρέτησή του σε θέματα ασφαλείας, λειτουργίας δικτύου και έκτακτες καταστάσεις επικοινωνεί άμεσα με την αντίστοιχη εταιρεία Διανομής από την οποία εξυπηρετείται στα ακόλουθα τηλέφωνα:

 • ΑΤΤΙΚΗ – Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε.
  1. Κέντρο Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης (Κ.Ε.Α.Ε.) – 8001111330
  2. Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών – 11322
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας Α.Ε.
  1. Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης – 10302 ή 800 11 87878
  2. Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών – 11150
 • ΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ – Εταιρεία Διανομής Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.
  1. Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης – 8001122222 ή 2105551666
  2. Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών – 2162000401

Το φυσικό αέριο είναι απολύτως ασφαλές, καθώς εφαρμόζεται η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, αλλά και τακτικών ελέγχων, που γίνονται σε προγραμματισμένη βάση. Επίσης, δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα και δεν είναι τοξικό, συνεπώς σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα είναι πιο καθαρό. Επιπλέον, ενώ είναι άοσμο, κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή, προκειμένου να είναι εύκολα ανιχνεύσιμο σε περίπτωση διαφυγής. Επιπρόσθετα, το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που διακινείται μέσω δικτύων, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έρχεται σε άμεση επαφή με αυτό. Το φυσικό αέριο δεν αναφλέγεται εύκολα.

Για την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των εγκαταστάσεων αερίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική η καλή διαχείριση, η εμπρόθεσμη επιθεώρηση και η τήρηση της τακτικής προληπτικής προγραμματισμένης συντήρησης, όπως αυτή πραγματοποιείται σύμφωνα με το αρχείο της εγκατάστασης αερίου και το Πρόγραμμα λειτουργίας & συντήρησης.

Η ασφάλεια και της εσωτερικής εγκατάστασης του φυσικού αερίου, στηρίζεται στην σωστή εγκατάσταση και συντήρηση των σωλήνων, οργάνων, εξαρτημάτων & συσκευών (κουζίνα, λέβητας, καυστήρας κτλ.) που βρίσκονται μετά το σημείο παράδοσης – παραλαβής (μετρητής αερίου), όπως και στα ανοίγματα αερισμού των χώρων (μέχρι την έξοδο της εγκατάστασης απαγωγής καυσαερίων), όπου είναι εγκατεστημένες οι συσκευές αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στον εξοπλισμό της εγκατάστασης, παρά μόνο να διενεργεί “επιθεώρηση της εγκατάστασης” και να φροντίζει για την τακτή συντήρηση των συσκευών και σωληνώσεων.

Όλες οι συσκευές αερίου υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί Συσκευών Αερίου (2009/142/ΕΚ) και πρέπει επάνω στη συσκευή ή στην πινακίδα της συσκευής να φέρουν τη σήμανση CE (συνιστώντας εγγύηση ότι οι συσκευές πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας) και να είναι κατάλληλες για τη χώρα προορισμού (GR). Αυτό σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπ’ όψη οι ελληνικοί κανόνες εγκατάστασης και σύνδεσης και ότι διατίθενται οδηγίες χρήσης και εγκατάστασης στην ελληνική γλώσσα, λαμβάνουσες υπ’ όψη τους ελληνικούς όρους εγκατάστασης.

Για να φέρεις την παροχή σου στον ΗΡΩΝΑ, ζήτησε να σε καλέσουμε χωρίς κόστος

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 21:00, εκτός αργιών.
Αιτήματα εκτός ωραρίου εξυπηρετούνται την επόμενη εργάσιμη.

Βρείτε μας στα social media